Szól az ébresztő, indul a nap, rotyog a tűzhelyen a reggeli. A konyha embere a szája íze szerint válogatja össze az alapanyagokat, na meg a nagymama titkos receptje szerint. Másik verzió, szól az ébresztő, indul a nap, és elrohansz a munkába reggeli nélkül. Pedig a reggeli nagyon fontos!

De vajon mégis milyen az egészséges reggeli? Erről olvashatsz bővebben!

„Na… majd holnaptól leszámolok a szénhidrátokkal”  Ismerős a fogadalom?
Valójában csak időpocsékolás lenne belevágni, mert cseppet sem célszerű a szervezet számára, ha elveszünk minden szénhidrátot tőle.

Tévhit, miszerint szénhidrátot (pl. kenyeret) enni nem hasznos, csak a plusz kilók bevonzására jó. Az igaz, hogy a túlzásba vitt fehérliszt és társai fogyasztása karcsúságunk és a szervezetünk működésének kárára mehet, de a jó szénhidrátokról (pl. rozs, zab, stb.) nagy hiba lenne lemondani.

Mit is jelent egészségesen reggelizni?

  1. Nem kell hadat üzenned a finomságoknak, minden a hozzávalókon múlik. Így lesz a mandulalisztes süteményből, vagy a teljes kiőrlésű kekszből fitt nassolnivaló. Persze csak mértékkel!
  2. Éhezés? Az biztosan nem fenyeget, hiszen az egészséges ételek (pl. a zabkása) általában nagyon jól eltelítik a gyomrot.

Bizonyára hallottad már: „a reggeli a nap legfontosabb étkezése”. De miért is olyan fontos, hogy tápanyagban dús ételekkel kezdj?

,,Reggelizz úgy, mint egy király…”, ahogyan a mondás is tartja, hiszen a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése. Energiával tölt fel, segít abban, hogy frissebben és üdébben indulhasson a reggel. A teljes kiőrlésű gabonafélék és a zab kiváló alapjai lehetnek a reggeli étkezéseinknek. A teljes kiőrlésű kenyerek és az abból készült termékek, pékáruk sajátossága, hogy a gabonaszem minden részét tartalmazza, köztük a gabona héját is, amely bővelkedik rosttartalomban. A magas rosttartalmú táplálékoknak számos jótékony hatása van, kiürítik a szervezetből a káros anyagokat, teltségérzetet okoznak, illetve segítik az emésztést. – vallja Fogl Noémi, dietetikus szakember is.

Mit tehetsz szervezeted érdekében már reggel?

  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindenképpen egyél szénhidrátot!
  • Még ki sem nyílt a szemed, már nyúlsz a kávéfőző gombjához? Lehet, hogy nagy hibát vétesz. Mert amint kikelsz az ágyból, a tested elkezdi termelni a napodhoz kellő energiát. Ha ezt megfejeled egy korai koffeinbombával, visszafelé sülhet el a kávétól várt ébresztő hatás.
  • Ha szeretnéd már az első étkezés előtt jobban beindítani az anyagcseréd, megkönnyítve ezzel a gyomrod dolgát is, igyál meg egy pohár enyhén citromos vizet.
  • Válassz természetes összetevőkből álló ételeket.